30-11-08

Wat is Manga/Anime

Wat is Manga?

Manga is het Japanse equivalent van het stripverhaal dat wij hier kennen.

Geanimeerde manga wordt anime genoemd.

In de 19e eeuw werd het woord manga bedacht door schilder Katsushika Hokusai (man = onverantwoord, ga = plaatje). Hij maakte vaak karikaturen en tekeningen die onbeschoft en beledigend waren, vandaar dat mensen bij manga denken dat het over onverantwoorde plaatjes gaat.

Manga betekent zoveel als "onbeheerste of willekeurige kwaststreken" en verwijst naar de losse, vloeiende tekenstijl, die Hokusai's werk tot inspiratiebron voor impressionisten maakte.

De grote grondlegger van de hedendaagse manga is Osamu Tezuka, die na 1946 als eerste honderden manga en anime maakte en het genre via titels als 'Astro Boy' (Tetsuwan Atomu) sterk populariseerde. Beïnvloed door tekenaars uit de Disney-stal en de soepele, 'grote ogen'-stijl van Amerikaanse tekenfilms als Betty Boop kregen zijn karakters vaak ook deze fysieke karaktertrekken mee. Deze grote ogen komen minder voor in hedendaagse manga dan vaak wordt gedacht

astroboy

Een stiptekenaar van manga wordt mangaka genoemd. Deze striptekenaars hebben in Japan een vergelijkbare status als een beroemd popidool in het Westen.


Wat is Anime?
Anime is verwant aan manga.

De tekenstijl toont bijvoorbeeld veel gelijkenissen.

Het verschil is dat manga in stripboeken voorkomt, en anime op televisie. Anime is eigenlijk een soort manga in tekenfilmvorm.

Meestal is er eerst een manga-serie waar later dan een animeserie van wordt gemaakt.
Anime is, niet zoals manga, in zwart-wit, maar in kleur.
Net zoals manga is anime het populairst in Japan.

Hier in België wordt er ook wel iets van uitgezonden, zoals Pokemon, Digimon en Yu-Gi-Oh.....

pokemon

DragonBallZDeadZ_MACuntitled

20:38 Gepost door Joker19 in Vrije tijd | Permalink |  Facebook | | | |

De commentaren zijn gesloten.